מאמרים ונושאים להרחבה

מהי מערכת העיכול

מערכת העיכולמערכת העיכול היא מערכת איברים בגוף בעלי חיים אשר מטרתה לקלוט מזון, לפרק אותו ליחידותיו הבסיסיות ולאפשר ספיגתם לצורך הפקת אנרגיה ובניין הגוף ולפלוט את פסולת המזון שאינה דרושה לגוף בצורת צואה או בצורה (נוזלית) שתן.

מלבד האיברים הצנוריים היוצרים יחד את צינור העיכול בו מתעכל המזון, שייכים למערכת העיכול גם איברים אחרים שתפקידם הוא הפרשת נוזלים המשתתפים בתהליך העיכול לתוך צינור העיכול (כגון כיס המרה או הלבלב).

אורכה הכולל של מערכת העיכול של האדם כ-7.5 מטרים והיא כוללת את האיברים הבאים:

  • פה- איבר שבו נקלט המזון ובו מתחיל עיכולו. בתוך הפה מתבצעות פעולות של לעיסת המזון, עירבובו עם הרוק והפיכתו לעיסה לקראת הבליעה. פעולות אלה נעשות על ידי השיניים, הלשון, שרירי הלעיסה ובלוטות הרוק.
  • ושט - צינור המחבר את החלק התחתון של הגרון (הלוע) עם הקיבה, אורכו אצל מבוגרים כ-25 ס"מ. תפקידו רק להעביר את המזון מהפה לקיבה, באמצעות התכווצויות של השרירים הנמצאים בדפנות הוושט, בצורה גלית, כלפי מטה אל הקיבה. התכווצויות של השרירים בצורה כזו נקראת תנועה פריסטלטית, והיא מאפשרת גם לאדם העומד על ראשו לבלוע מזון מחלל הבליעה. בין הוושט לקיבה קיים שסתום שמונע חזרת מזון לוושט וכן הקאות. אי תפקוד תקין של שסתום זה מביא למצב הנקרא רפלוקס.
  • קיבה - הוא הצינור הרחב ביותר במערכת העיכול (דמוי שק שנפחו יכול לנוע בין 50 מ"ל לליטר וחצי) ובו מתבצע איחסון מזון, המשך פירוק מכני של המזון באמצעות טחינה על ידי שרירי דופן הקיבה, פירוק כימי אנזימטי של החלבונים.
  • תריסריון - אורכו 12 סנטימטרים. הלבלב מעביר לתריסריון נוזלים המנטרלים את החומציות של הקיבה, ועוד חומרים המפאשרים את הפירוק הכימי של כל חומרי המזון.
  • המעי הדק - הוא צינור מפותל, אורכו הממוצע הינו כ-6.5 מ', קוטרו כ-3 ס"מ, והוא ממלא את רוב חלל הבטן. בו מתבצעת רוב הספיגה של המזון. הוא מורכב משלושה איברים: תריסריון (מהווה את תחילתו של המעי הדק), מעי ריק ומעי עקום (בו נספגים רוב מרכיבי המזון אל מחזור הדם).
  • המעי הגס - הוא איבר העיכול האחרון. בו נספגים מים, מלחים ומרכיבים נוספים. במעי הגס חיידקים רבים אשר לחלק מהם תפקיד בתפקוד המעי. בעת שהמים נספגים, תכולתו הופכת סמיכה יותר עד שבסופו הופכת לצואה.
  • פי הטבעת - צינור שאורכו כ-3.5 סנטימטר שהוא סוף צינור העיכול ודרכו מופרשת הצואה.

איברים נוספים של מערכת העיכול הם הכבד והלבלב.

הכבד הוא בעל תפקידים מרובים של חילוף חומרים הכולל נטרול רעלים, ייצור חלבונים והפקה של חומרים הנחוצים לעיכול. הכבד מייצר בנוסף נוזל מרה, אשר עוזרת לעיכול דרך פירוק שומנים.

ללבלב יש חשיבות גדולה בוויסות תהליכים בגוף האדם הן כאיבר הפרשה חיצוני (בלוטה אקסוקרינית) והן כאיבר הפרשה פנימי (בלוטה אנדוקרינית). פעילותו האקסוקרינית מתבטאת ביצירת מיצי הלבלב אשר מופרשים דרך תעלות אל מערכת העיכול. מיצי הלבלב מכילים אנזימים המסייעים לעיכול.

חלקו האנדוקריני של הלבלב מייצר הורמונים. ההורמונים גלוקגון ואינסולין (שמופרשים מהלבלב) אחראים לוויסות רמות הגלוקוז בדם.

<< אל העמוד הקודם

2017 © ד"ר דין קרן - גסטרואנטרולוגיה ותזונה
×

הצהרת נגישות

אתר זה נבדק ונמצא נגיש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA. הנחיות הנגישות מבהירות כיצד ליצור תכני אינטרנט נגישים לאנשים עם מוגבלות. עמידה בהנחיות הנגישות מסייעת להפוך את האינטרנט לנגיש וידידות לכל בני האדם.

אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות. אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל.

רמת הנגישות באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לכלל תתי האתרים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו Chrome, Mozila)
  • התאמת האתר לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגראפיים יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר לאן הם מקשרים.
  • האתר אינו כולל היבהובים ותכנים בתנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).