תזונה

חשיבות התזונה בבריאות

תזונה הינה אחת המרכיבים החשובים באורח חיים בריא ותופס חלק משמעותי בעידוד לבריאות ובמניעה וטיפול במחלות שונות. כאשר ההבנה והלימוד של תזונה נכונה יכולה להיות אחת מכלי העזר החשובים ביותר בשמירה על הבריאות שלנו.

תזונה הינו מדע המזון עם המרכיבים השונים; פעילות ואיזון ביחס לבריאות ומחלות; התהליך שבו הגוף, אוכל, מעכל, סופג, מעביר, משתמש ומפריש את המרכיבים השונים. ומטרת הדיאטה שלנו הינו לאכול מאכלים המספקים את ששת החומרים המזינים: פחימומת, חלבונים, שומנים, ויטמינים, מינרלים ומים. כמות נכונה ומגוונת של מאכלים מספק את המינון הנכון של חומרים בכדי לשמור על משקל ובריאות.

hasmana_sibuיותר ויותר מחקרים הצביעו על קשר בין המצב התזונתי שלנו ומחלות הכרוניות. הרשימה הולכת וגדלה וכוללת מחלות הקשורות לתזונה וביניהם כמובן מגיפת השמנה  שמספריה הולכים ותופחים מדי שנה, ממאירות ומחלות רבות אחרות. כאשר ההתמודדות החשובה ביותר במחלה זו הוא לשמור על מה שאנו אוכלים בכדי לא להגיע למחלות השונות. נתונים מארה"ב אף מראים שמתוך 2.4 מליון מקרי מוות בארה"ב, 75% מתוכם הינם מחלות הניתנים למניעה באמצעים תזונתיים.

תזונה לקויה עלולה להוביל למחלות שונות בכל הגילאים מילדות עד לזקנה. עודף משקל מוביל ללחץ דם ושומנים מוגבים וכתוצאה מכך למחלות לב ומוח (טרשת עורקים). בעיות נוספות הינם בתחום האורטופדי, אנמיה, נחירות עם דום נשימתי, אבנים בכיס מרה, סכרת, סרטן השד, המעי הגס הכליות והוושט. תזונה לקויה גורמת להשמנה, וכתוצאה ממנה עלול הלוקה בה לסבול מנידוי חברתי ואי השגת קשרים חברתיים בתעסוקה ובאקדמיה, עם השפעה ניכרת על הפן הפסיכולוגי. הדבר יכול להתבטא בדימוי עצמי נמוך, הערכה עצמית דלה, עצבנות יתר, חוסר סבלנות, אי השתתפות בפעילות חברתית וכוח רצון חלש.  בגיל הנעורים תיתכן פגיעה בהתפתחות הגופנית, פגיעה בלימודים עקב פגיעה ביכולות הלמידה, פגיעה בזיכרון, פגיעה באינטליגנציה, עייפות וקשיים בריכוז.

 

האקדמיה הלאומית למדעים פרסמה דו"ח לפני יותר מ-20 שנה פרסמה דו"ח המדגיש את חוסר החינוך לתזונה בבתי ספר לרפואה; הכותבים המליצו מינימום של 25 שעתי הוראת תזונה. במחקר חדש יותר מאוחר יותר הדגישו שעדיין רוב מכריע של בתי ספר לרפואה עדיין אינו עומד במינימום של 25 שעות הוראה.

כיום רק כרבע מהבתי-ספר לרפואה מציעים את 25 שעות המומלצות של הוראה והשאר הציעו תזונה כקורס בחירה או כלל לא הציעו שום דבר בכלל. ובזמן שרוב בתי ספר לרפואה נטה לפזר הרצאות על תזונה בקורסים רגילים, נדרשים, כמו ביוכימיה או פיזיולוגיה, רק ברבע מהם היה קורס תזונה ייעודי.

חייבים להבין ולהפנים שהתזונה היא באמת מרכיב ליבה של פרקטיקה רפואית מודרנית!!! ולרופא תפקיד חשוב בהעברת מידע וחשיבות נושא זה.

אולי יש כמה פתולוגים או סוגים אחרים של רופאים שלא ייתקלו בבעיות אלה מאוחר יותר, אבל הרוב המכריע של הרופאים ייתקלו בבעיות השונות (לב, ריאות, לחץ דם, סכרת, בעיות אורתופדיות, נוירולוגיות, פסיכיאטריות וכו') כאשר הם לא מקבלים מספיק הדרכה והכנה בעת ההכשרה.

אין ספק שזה מאוד קשה לגרום לאנשים לשנות את הרגלי התזונה שלהם והרגליהם סביב אוכל, אך אם נצליח לשנות אף משהו קטן זה יכול רק לעזור מאד בהתמודדות עם המצבים שונים המשפיעים על תוחלת חיינו.

2017 © ד"ר דין קרן - גסטרואנטרולוגיה ותזונה
×

הצהרת נגישות

אתר זה נבדק ונמצא נגיש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA. הנחיות הנגישות מבהירות כיצד ליצור תכני אינטרנט נגישים לאנשים עם מוגבלות. עמידה בהנחיות הנגישות מסייעת להפוך את האינטרנט לנגיש וידידות לכל בני האדם.

אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות. אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל.

רמת הנגישות באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לכלל תתי האתרים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו Chrome, Mozila)
  • התאמת האתר לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגראפיים יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר לאן הם מקשרים.
  • האתר אינו כולל היבהובים ותכנים בתנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).